Visu laiku lielākais Latvijas Universitātes (LU) mecenāts ir Kristaps Morbergs. Dižmecenāta K. Morberga (1844 - 1928) dzimtā puse ir Zemgale, lauku mājas „Lielstrikaiši” Bukaišu pagasta Tērvetes novadā. Mecenāta stipendija ir sniegusi atbalstu vairākiem simtiem studentu, tas ir ļoti vērtīgi, jo studenti var sasniegt daudz vairāk, nekā tas būtu bijis iespējams bez šī finansiālā atbalsta. Arī bijušie LU fonda stipendiāti – Uldis Neiburgs un Guntars Kitenbergs – ir pateicīgi K. Morberga stipendijas atbalstam studiju gados.

Lasi 7. “Morbergiešu” stāstu daļu.

Ulda stāsts:

Uldis Neiburgs ir vēsturnieks, vairāku zinātnisko monogrāfiju un grāmatu autors, zinātniskais redaktors, scenārija autors dokumentālām filmām, kā arī vairāku izstāžu un ekspozīciju autors. Viņš Kristapa Morberga stipendiju saņēma doktorantūras studiju laikā. Tolaik tas viņu motivēja gan morāli, gan materiāli: “Stipendijas saņemšana stiprināja pārliecību, ka mana vēstures doktora disertācijas tēma “Latviešu nacionālā pretošanās kustība un Rietumu sabiedrotie (1941-1945)” ir nozīmīga, ja reiz mans līdzšinējais un potenciālais pētniecības darbs tiek novērtēts. Tas deva vairāk laikā nodarboties ar disertācijas tēmas pētniecību, koncentrējoties uz prioritātēm, bez šī papildus finansējuma es būtu spiests uzņemties arvien vairāk sīku papildus darbu citos ne tik nozīmīgos projektos.”

Viņš sevi raksturo kā cilvēku, kam ir laimējies, jo savā dzīvē var darīt to, kas viņam visvairāk patīk un arī vislabāk padodas. Brīvajā laikā, kura nav nemaz tik daudz, bijušais stipendiāts cenšas atpūsties un gūt pozitīvas emocijas ceļojot, sportojot, apmeklējot dažādus kultūras pasākumus un pavadot laiku kopā ar ģimeni vai draugiem.

Guntara stāsts:

"Kristapa Morberga stipendiju ieguvu savā pirmajā studiju gadā LU Fizikas bakalaura studiju programmā. Tajā brīdī tas bija lielisks novērtējums skolas laikā paveiktajam darbam un stimuls turpmākajai attīstībai. Stipendija palīdzēja netraucēti veltīt savu laiku studiju dzīvei, gan pamatīgi izzinot aizraujošo fizikas pasauli, gan piedaloties sabiedriskajā dzīvē, iegūstot draugus uz mūžu," stāsta bijušais stipendiāts. Šobrīd, Guntaram atskatoties laikā, šķiet, ka tieši Morberga stipendijas saņemšana iedrošināja uzstādīt arvien augstākus mērķus un neapstāties pie Latvijas robežām. Otrajā studiju gadā G. Kitenbergs ieguva Erasmus stipendiju vienam semestrim Vācijā, bet nedaudz vēlāk viņam izdevās izcīnīt ārvalstu stipendijas studijām maģistrantūrā un doktorantūrā dažādās Eiropas universitātēs. Arī šodien arvien augstāku mērķu uzstādīšana un ceļš uz tiem Guntaram ir neatņemama darba sastāvdaļa!


Par LU fondu: Latvijas Universitātes fonds dibināts 2004. gadā ar mērķi veicināt sadarbību ar Latvijas Universitātes esošajiem un potenciālajiem mecenātiem un sadarbības partneriem. Fonds ir izveidots, lai piesaistītu finansējumu un sniegtu atbalstu LU izcilākajiem studentiem, pētniekiem un viņu vadītajiem projektiem un pētījumiem, veicinātu modernas mācību vides izveidi, kā arī nodrošinātu Latvijas Universitātes ēku būvi un rekonstrukciju. Investējot Latvijas nākotnē, LU fonds strādā, lai stiprinātu Universitātes saikni ar sabiedrību un veicinātu ilgtspējīgu un konkurētspējīgu akadēmiskās vides attīstību Latvijā.

Dalīties

Saistītais saturs

Intervija ar Lauri Liepu
05.09.2024.

Intervija ar Lauri Liepu

Sākusies pieteikšanās stipendijām, sākot no pamatstudiju 2. kursa
02.09.2024.

Sākusies pieteikšanās stipendijām, sākot no pamatstudiju 2. kursa

Atvērta pieteikšanās 1. kursa stipendijām
01.08.2024.

Atvērta pieteikšanās 1. kursa stipendijām

Tiek izsludināts Jura Kalnavārna projektu konkurss
31.07.2024.

Tiek izsludināts Jura Kalnavārna projektu konkurss

Richarda Zariņa piemiņas fondam aprit 10 gadu
16.07.2024.

Richarda Zariņa piemiņas fondam aprit 10 gadu