Poļina Zaļizko. Foto no personīgā arhīva.

Poļina Zaļizko ir perspektīva un talantīga Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes 2. studiju gada doktorante. Pateicoties LU fonda un mecenāta "Mikrotīkls" atbalstam, viņa turpina saņemt stipendiju doktorantiem eksakto, dzīvības un medicīnas zinātņu jomā. Jaunā pētniece nupat prezentējusi savu referātu starptautiskā gastroenteroloģijas konferencē Oksfordā, Lielbritānijā.

Falka simpozijā 214 “Iekaisīgas zarnu slimības: no patofizioloģijas līdz personalizētai medicīnai” (Falk Symposium 214, Inflammatory Bowel Disease: From Pathophysiology to Personalized Medicine) tika apspriesti starptautiski pētījumi par iekaisīgām zarnu slimībām (IZS). Tās ir hroniskas, autoimūnas slimības ar līdz šim neskaidru cēloni, kas skar ne tikai zarnu traktu, bet daudzas citas cilvēka orgānu sistēmas. IZS slimnieku skaits pasaulē sasniedz vairāk nekā 5 miljonus, un ar katru gadu šo pacientu skaits tikai pieaug. Starptautiskajā konferencē Oksfordā specifiski tika apspriesti jautājumi par IZS pacientu personalizētu ārstēšanu. Arī Poļina Zaļizko savā doktorantūras darbā pēta šo aktuālo pasaules problēmu.

IZS pacientu ārstēšana ir nozīmīga veselības aprūpes problēma mūsdienās. Ir pierādīts, ka izmaksu efektīva personalizēta ārstēšana mazina invaliditātes, komplikāciju, blakņu risku, uzlabo slimības kontroli un pacientu dzīves kvalitāti. Poļina savā zinātniskajā izpēta IZS personalizētu terapiju un individuālās pacienta terapeitiskās zāļu uzraudzības ietekmi uz slimības gaitu. Daudzi IZS pacienti tiek ārstēti ar imūnsupresīvu terapiju – tiopurīnu grupas medikamentiem, kur būtiski svarīga loma ir medikamentu metabolisma analīzei un personalizētas terapijas modeļa pielietošanai. Individuāli nosakot tiopurīnu metabolisma īpatnības, mediķi varētu laicīgi prognozēt farmakoterapijas efektivitāti un, iespējams, izvairīties no nopietnām un dzīvībai bīstamām blaknēm. Terapeitiska zāļu uzraudzība ir nākotnes medicīnas pamatnostādne gan IZS, gan daudzu citu autoimūnu slimību ārstēšanā.

KONFERENCES TĒZES

 

Dalīties

Saistītais saturs

Medicīnas doktorantes pētījums nes LU vārdu Japānā
04.01.2018.

Medicīnas doktorantes pētījums nes LU vārdu Japānā