Vernera fon Sīmensa Izcilības balvas ieguvuši desmit Latvijas Universitātes (LU) un Rīgas Tehniskās universitātes maģistri un doktoranti, kuru studiju noslēguma darbi sniedz ieguldījumu kopējā valsts attīstībā, apskata sabiedrībai būtiskus jautājumus un piedāvā jaunus risinājumus. Balvu maģistra darbu kategorijā saņēma arī LU Fonda 2013./2014.akadēmiskā gada cietvielu fizikas „Sidrabe” stipendiāte Virgīnija Liepiņa.

LU maģistrantes un LU Fonda stipendiātes Virgīnijas Liepiņas maģistra darba tēma, ar ko viņa piedalījās konkursā: “Luminiscences mehānisma pētījumi SrAl2O4:Eu, Dy materiālā”.

Promocijas darbu kategorijā apbalvojumu ieguva trīs LU studenti: Mihails Ščepanskis (LU), Baiba Švalbe (LU) un Justs Dimants (LU). Viņi meklējuši risinājumu atkritumu atkārtotai izmantošanai, tādējādi mazinot vides piesārņojumu, piedāvājuši alternatīvas enerģētikas jomā, kas var paaugstināt Latvijas valsts energoneatkarību, kā arī nākuši klajā ar materiālu un procesu efektivitātes uzlabojumiem.

Par balvu
Vernera fon Sīmensa Izcilības balvas pasniegšana pirmo reizi norisinājās Vācijā 1997.gadā par godu "Siemens" 150 gadu jubilejai, bet jau 2000.gadā pirmais Vernera fon Sīmensa Izcilības balvas konkurss norisinājās arī Latvijā. Verners fon Sīmenss (1816-1892) bija vācu izgudrotājs un rūpnieks, kā arī "Siemens" dibinātājs. Uzņēmuma pirmā tehnoloģija bija jaunievedums telegrāfā, kur Morzes koda vietā ziņojumu nodeva adata, virzoties pa virsmu ar alfabētu.

Konkursā tika aicināti pieteikties RTU un LU studenti un absolventi, kuri aizstāvējuši maģistra vai doktora darbu jomā, kas saistīta ar uzņēmuma "Siemens" darbības nozarēm vai vīziju, principiem un vērtībām. "Siemens" organizē šo konkursu jau 15.gadu, lai mudinātu studentus pētīt mūsdienu sabiedrībai nozīmīgus jautājumus, iedrošinātu izstrādāt radošus un novatoriskus risinājumus un aicinātu tiekties pēc ilgtspējīgiem panākumiem.

Dalīties