5.decembrī Latvijas Universitātē (LU) durvis vēris mini-planetārijs. Tajā iespējams aplūkot visu, kas saistīts ar zvaigžņotajām debesīm – sākot ar Mēnesi un beidzot ar eksotiskiem melnajiem caurumiem un tālām galaktikām. Planetārijā varēs redzēt, kā izskatās debesis ne tikai uz Zemes, bet arī uz Mēness vai tālas planētas, kā arī doties domu ceļojumā pagātnē un nākotnē.

Fotogalerija

Vārds „mini” pievienots tāpēc, ka, atšķirībā no tradicionālā planetārija, zvaigžņotās debesis un astronomiskie videorullīši tiek demonstrēti uz liela, plakana ekrāna. Jaunā planetārija atvēršana pieskaņota kādreizējā Rīgas planetārija 50 gadu jubilejai, kurš sāka darboties 1964. gadā, un kuru ar nostalģiju atceras vecākā rīdzinieku paaudze. Ja agrāk debess parādības bija jādemonstrē ar mehānisku ierīču palīdzību, tad tagad digitālas tehnoloģijas spēj parādīt visu, ko vien spēj iztēloties cilvēka fantāzija.

Projektu veic Latvijas Universitātes Zinātņu un tehnikas vēstures muzejs. Stāsta muzeja direktors Ilgonis Vilks: „Doma par šādu planetāriju bija jau sen, taču tās īstenošanai trūka līdzekļu. Šogad muzejs uzvarēja Latvijas Universitātes fonda konkursā „Latvijas Universitātes labākais projekts”. Pateicoties LU fonda finansējumam, tagad sapni iespējams realizēt.”

Mini-planetārijs atrodas Latvijas Universitātes galvenajā ēkā, Raiņa bulvārī 19,L U muzeja telpās, 4. stāvā (415. telpa). Regulārie seansi notiks reizi nedēļā, sākot ar 12. decembri ceturtdienās plkst. 18.00, atskaitot svētku dienas. Uz tiem iepriekš iespējams pieteikties šeit.  

Apmeklējuma maksa pieaugušajiem 2 EUR. Skolēniem, studentiem, pensionāriem un invalīdiem 1 EUR.

Dalīties