LU Fonda stipendiāts (Kristapa Morberga stipendija 2012., 2013. un 2014. gadā), Humanitāro zinātņu fakultātes Angļu filoloģijas bakalaura studiju programmas šī gada absolvents Maksims Ivanovs ieguvis Vācijas Akadēmiskā apmaiņas dienesta (Deutscher Akademischer Austauschdienst jeb DAAD) stipendiju maģistrantūras studijām Osnabrikas Universitātē Vācijā.

Vācijas Akadēmiskais Apmaiņas dienests (DAAD) piešķir stipendijas studijām un pētniecībai Vācijas augstskolās jau vairākus gadus. Stipendijas tiek piešķirtas studentiem dažādos studiju līmeņos visās zinātņu nozarēs, kā arī mūzikas un tēlotājmākslas specialitātēs. Atbalstu var saņemt arī jaunie zinātnieki, augstskolu pasniedzēji, kā arī studentu grupas augstskolas pasniedzēja vadībā. Lai saņemtu stipendiju, izšķiroša nozīme ir pretendenta kvalifikācijai attiecīgajā specialitātē un personiskajai piemērotībai. Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes šī gada absolvents un trīskārtējais Kristapa Morberga stipendiāts Maksims Ivanovs par DAAD stipendiju maģistrantūras studijām uzzināja 2014. gada pavasarī un nolēma pieteikties.

77 lappušu garš pieteikums

Pieteikšanās stipendijai noritēja divos posmos: līdz 2014. gada novembra vidum pretendentiem bija jāiesniedz dokumenti, kas apliecināja akadēmiskos sasniegumus, kā arī motivācijas un rekomendācijas vēstules, savukārt 2015. gada februāra vidū notika intervijas ar kandidātiem uz stipendiju. „Jāsaka, ka pirmais posms prasīja diezgan daudz laika un darba, jo DAAD pieprasa no kandidātiem visai detalizētu informāciju par viņu akadēmiskām gaitām, līdz ar to mans pieteikums bija 77 lappušu garš. Tiesa, darbu pie tā veidošanas ievērojami atviegloja iespēja saņemt padomu DAAD birojā Rīgā, līdz ar to es biju pārliecināts, ka izdosies izvairīties no tehniskām kļūdām un neprecizitātēm,” saka stipendijas ieguvējs. „Iedvesmoja arī tas, ka LU Kognitīvo zinātņu un semantikas vadītājs, asociētais profesors Jurģis Šķilters, kā arī mani pasniedzēji no Tartu Universitātes Rauls Vičente Zafra un Rēlija Torna-Lēsika labprāt atbalstīja manu pieteikumu ar rekomendācijas vēstulēm.”

Viena stipendija paver durvis otrajai

Stāstot par intervijas norisi, Maksims atzīmē, ka jautājumi nebija vienkārši, jo komisijas locekļi gribēja gūt pēc iespējas precīzāku un objektīvāku priekšstatu par pretendentu. „DAAD komisijas sastāvā bija eksperti gan no Latvijas, gan no Vācijas, un man ļoti palīdzēja pieredze, ko guvu intervijās ar LU Fonda Kristapa Morberga stipendijas komisiju. Tāpat jāatzīst, ka komisijas locekļi atzinīgi novērtēja faktu, ka trīs gadus pēc kārtas tiku izraudzīts par Kristapa Morberga stipendiātu. Tas ļauj secināt, ka LU Fonda stipendiju prestižs ir augsts arī ārzemēs.” Vēl viens faktors, ko, pēc stipendiāta domām, augsti novērtēja komisija, ir viņa 2014./2015. akad. gada rudens semestrī ERASMUS+ apmaiņas ietvaros gūtā pieredze Maincas Universitātē, kur Maksimam izdevās sasniegt teicamus rezultātus visos priekšmetos un iegūt 58 ECTS semestra laikā, kas ir tikai par 2 ECTS mazāk nekā studentu standarta gada slodze.

Uz stipendijām maģistrantūras studijām kopā ar Maksimu pieteicās 38 kandidāti no Latvijas, no kuriem 25 tika aicināti uz intervijām. „Kaut arī šķita, ka intervija noritēja veiksmīgi, nebiju pārliecināts, ka stipendija man tiks piešķirta, savukārt precīzs piedāvāto stipendiju skaits nebija zināms, jo DAAD komisija nosaka to katru gadu atsevišķi, ņemot vērā kandidātu līmeni un citus faktorus. Bija jāgaida vēl daži mēneši, līdz es beidzot saņēmu ilgi gaidīto DAAD Rīgas biroja paziņojumu par stipendijas piešķiršanu,” savos iespaidos dalās stipendiāts.

Pētīs mākslīgo intelektu

„Interese par kognitīvajām zinātnēm man radās 2012. gada rudenī, kad biju apmaiņas studijās Oslo Universitātē,” stāsta Maksims Ivanovs. Atgriežoties Latvijā, viņš papildus pamatstudijām uzsāka studijas šajā starpdisciplinārajā zinātnes jomā un apguva vairākus maģistrantūras līmeņa studiju kursus asociētā profesora Jurģa Šķiltera vadībā, kā arī piedalījās LU rīkotajās Kognitīvo zinātņu un  semantikas starptautiskajās vasaras skolās, kuru dalībniekiem bija iespēja noklausīties pasaulslavenu pētnieku lekcijas. Kognitīvo zinātņu apgūšanu stipendiāts turpināja arī apmaiņas studiju laikā Tartu Universitātē un Johanesa Gutenberga Maincas Universitātē, kā arī piedaloties Rūras Bohumas Universitātes rīkotajā vasaras skolā neirozinātnē un filozofijā. „Esmu ļoti gandarīts, ka Vācijas Akadēmiskais dienests pieņēma lēmumu atbalstīt ar stipendiju manas studijas kognitīvo zinātņu maģistrantūrā Osnabrikas Universitātē, jo to īstenojošais vecākais un slavenākais kognitīvo zinātņu centrs Vācijā piedāvā plašas iespējas pilnveidot zināšanas tādās mani interesējošās apakšnozarēs kā datorlingvistika, neirozinātne un mākslīgā intelekta pētījumi. Ceru, ka ar laiku varēšu izmantot ārzemēs gūto pieredzi, darbojoties mūsu valsts zinātniskajā vidē kā Latvijas Universitātes pētnieks un mācībspēks,” stāsta stipendijas ieguvējs. 

Stipendija ka motivācija un atbildība

„Par to, ka varēju apgūt kognitīvās zinātnes vienlaikus ar pamatstudijām angļu filoloģijā, man lielā mērā jāpateicās LU Fonda sniegtajam atbalstam - Kristapa Morberga stipendijas saņemšana triju gadu garumā ļāva man pilnībā koncentrēties uz studijām, kā arī iegādāties visus studiju procesam nepieciešamos materiālus un palīdzēja segt izdevumus saistībā ar dalību konferencēs.” Šī gada marta Amsterdāmā notikušajā Starptautiskajā psiholoģijas kongresā Maksims prezentēja sadarbībā ar igauņu pētnieku Jānu Aru tapušo pētījumu par vizuālo uztveri. „Svarīgi piebilst, ka tikpat nozīmīga kā stipendijas dāvātais materiālais atbalsts, bija motivācija studēt un nodarboties ar pētniecību tā, lai atbilstu Kristapa Morberga stipendiāta goda nosaukumam un attaisnotu stipendijas komisijas uzticību,” par stipendijas nozīmi stāsta Maksims.


Dalīties