Artis Aberfelds absolvējis Ventspils 1. ģimnāziju (2009), pēc tam sācis studēt Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes fizikas bakalaura programmā, ko arī turpinājis maģistrantūras līmenī. Interesē astronomija un citas dabas zinātnes, kā arī modernās tehnoloģijas. No aktīvās atpūtas veidiem vistuvākais ir futbols. Kārļa Kaufmaņa piemiņas stipendiju ieguvis 2012./2013. akadēmiskajā gadā.

Žurnālā „Zvaigžņotā Debess” 2014./2015. ziemas numurā Artis Aberfelds stāsta: „Interese par dabas zinībām un it sevišķi astronomiju man ir bijusi kopš bērnības. Pēc vidusskolas absolvēšanas nolēmu, ka studēšu fiziku, bet bakalaura darba tēmu nolēmu strādāt saistībā ar astronomiju.

Turpinot bakalaura darba tēmu, kas bija veltīta metālnabadzīgas zvaigznes BS17569-0011 spektrālai izpētei, loģiski šķita pieteikties Kārļa Kaufmaņa piemiņas stipendijai. Par šo stipendiju uzzināju no savas kolēģes Aijas Laures, kura arī ir bijusi K. Kaufmaņa stipendijas saņēmēja. Kaut arī konkurence toreiz bija netipiski liela, – bijām trīs pretendenti, mēs visi ieguvām stipendiju.

Paralēli kursu apguvei Laimona Zača vadībā tika turpināta bakalaura darba tēma.

2014. gada pavasarī aizstāvēju maģistra darbu, kas bija jau daudz dziļāks zvaigznes BS17569-0011 pētījums; šoreiz, izmantojot spektra sintēzes metodi, tika panākta laba novērojuma un aprēķinu sakritība, un drīzumā rezultāti tiks nopublicēti kādā no vadošajiem astronomijas žurnāliem.

Zvaigzne BS17569-0011 pirms autora veiktā pētījuma iepriekš nebija pētīta ar spektrālajām metodēm. Autoram izdevās noteikt zvaigznes piederību pie Galaktikas biezā diska populācijas, aprēķināt dzelzs grupas un smago elementu koncentrāciju zvaigznes atmosfērā, kā arī efektīvo temperatūru. Neparastākais šai zvaigznei varētu būt tas, ka tā  atrodas ļoti īsā evolūcijas stadijas posmā – agrā asimptotisko milžu (AGB) stadija, pirms zvaigznei sākušies termālie pulsēšanas procesi.

Šobrīd esmu sācis doktorantūras studijas Latvijas Universitātē. Darba virziens šoreiz ir atšķirīgs – esmu uzsācis sadarbību ar Ventspils Starptautisko radioastronomijas centru. Doktorantūras tēma ir: “Metanolu māzeru pētījumi kosmosa telpā”, doktorantūras tēmas vadītājs ir Dr.phys. Ivars Šmelds.

Tā kā pats nāku no Ventspils puses domāju, ka būtu vērts izmēģināt spēkus pētījumu virzienā, ko piedāvā Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs, un ceru, ka viss izdosies.”

Dalīties