Šā gada sākumā tika prezentēts Latvijas Universitātes (LU) Ekonomikas un vadības fakultātes (EVF) Biznesa ideju fonds, kura ieceres autors un mecenāts ir LU Goda biedrs un latviešu izcelsmes ASV uzņēmējs Džons Medveckis, kas fondam apsolījis piešķirt līdz 100 tūkst. ASV dolāru (73 961 eiro) lielu starta kapitālu, apsolot likt dolāru pret katru Latvijas uzņēmēju ziedoto dolāru (eiro).

Izaicinājumam atsaucās 27 privātpersonas un uzņēmumi, kopā noziedojot 10 000 eiro, tādējādi kopā ar mecenāta Džona Medvecka 10 000 eiro veidojot 20 000 eiro lielu biznesa grantu fondu studentiem. Biznesa ideju fonds ir Baltijā pirmais biznesa grantu fonds studentiem, tas darbojas LU EVF paspārnē. Fonds paver iespēju finansēt jaunos uzņēmējus un to biznesa attīstību.

Ar ziedojumiem virs 2 000 eiro atsaucās – Latvijas Republikas Goda konsuls Mičiganā Andris Lācis un Latvijas Republikas Goda konsuls Čikāgā Roberts Blumbergs, kā arī sabiedrisko attiecību aģentūra  „Mediju Tilts”.

Par nepieciešamību sekmēt jauno uzņēmēju ideju virzību stāsta mecenāte, „Mediju Tilta” valdes priekšsēdētāja Laura Minskere: “Pasaulē daudzas valstis jau ir sapratušas, ka ir jācīnās par vērtīgākajām biznesa idejām, jo vēlāk, kad no idejas būs izveidojies veiksmīgs uzņēmums, tas radīs gan jaunas darba vietas, gan maksās nodokļus. Jo vairāk veiksmīgu uzņēmumu ir valstī, jo labāk dzīvo šīs valsts iedzīvotāji. Prieks, ka šāds biznesa grantu fonds ir izveidots tieši Latvijā, tas nozīmē, ka savā apziņā esam solīti priekšā konkurējošajām kaimiņvalstīm. Šāda atbalsta nozīmi vislabāk sapratīs tie, kuri paši kādreiz ir sākuši uzņēmējdarbību no nulles un kuriem arī ir palīdzējuši citi cilvēki, jo no plikas biznesa idejas vēl nekas nerodas, ir nepieciešami finanšu resursi sākuma startam. Ja šī izpratne kļūtu plašāka un vairāk cilvēku, kaut ar nelielu summu, atbalstītu jaunās biznesa idejas, Latvija kļūtu ekonomiski stiprāka.”

Izaicinājumam atsaucās arī 14 dažādu gadu LU Fonda stipendiāti – EVF esošie un bijušie studenti kopā ziedojot 250 eiro.

Realizētās idejas
LU Biznesa ideju fonda konkursā pirmajiem trim uzvarētājiem šā gada pavasarī piešķīra 5200 EUR finansējumu, to ieguva „ByRack” (velosipēdu novietne: elektromehāniskās komplektējošās daļas iegādei), „Bumper Bike” (velosipēdu ražošana: prototipu veidošanai), „FI*SH” (apakšveļas ražošana: izejmateriālu iegādei).

Jau šā gada rudenī LU Biznesa inkubatora Biznesa ideju fonda konkursam būs nākamais uzsaukums pieteikumiem – jaunu projektu realizācijai Biznesa ideju fondā, lietojot ASV un Latvijas uzņēmēju piesaistīto finansējumu.

Par LU Biznesa inkubatoru
LU Biznesa inkubators sekmīgi darbojas jau otro gadu, sniedzot bezmaksas konsultācijas un atbalstu studentiem, uzsākot pirmos soļus uzņēmējdarbībā. Plānots, ka Biznesa ideju fonda finansējums tiks piešķirts Biznesa inkubatora dalībniekiem, lai testētu jauno biznesa ideju tirgū vai līdzfinansētu jau nopietnus biznesa projektus, kas apliecinājuši savu dzīvotspēju. Pieteikties konkursam uz finansējuma saņemšanu varēs reizi ceturksnī. Katru iesniegto pieteikumu izvērtēs nopietna komisija - uzņēmēji. Līdztekus finansējumam jaunie uzņēmēji saņems ar mentora u.c. pieredzējušu uzņēmēju atbalstu.

Atbalsta iespējas

Dalīties